Produkcia mäsa
produkcia mäsa, jeho zloženie a hodnotenie. Činitele ovplyvňujúce mäsovú úžitkovosť (produkcia mäsa)
10.06.2012 12:52
produkcia mäsa, jeho zloženie a hodnotenie. Činitele ovplyvňujúce mäsovú úžitkovosť
Produkcia mäsa
Mäso patrí medzi najstaršie a najdôležitejšie potraviny vo výžive ľudstva. Ľudský organizmus potrebuje mäso ako zdroj živočíšnych bielkovín. Ich prvotný význam vo...
10.06.2012 12:53
Kvalita mäsa
Kvalita mäsa je charakterizovaná súhrnom všetkých faktorov, ktoré zaručujú zachoanie chuťových, nutričných, hygienických a technologických ukazovateľov mäsa.
Zloženie mäsa
Chudé mäso rozličných druhov hospodárskych zvierat sa nutričnou hodnotou a chemickým zložením...
10.06.2012 12:55
Základné poruchy kvality mäsa
Najčastejšie sa vyskytujúcimi poruchami kvality sú PSE a DFD mäso. PSE mäso je mäso bledej farby, ktorá prechádza do sivých odtieňov, mäkkej konzistencie s mimoriadne vlhkým, niekedy až vodnatým povrchom na rezných plochách. Mäso PSE sa vyskytuje...
10.06.2012 12:56
Kvantitatívne hodnotenie mäsovej úžitkovosti po zabití zvierat
Medzi tradične používané ukazovatele mäsovej úžitkovosti patrí hodnotenie podľa jatočnej výťažnosti – hrubej a čistej jatočnej výťažnosti.
JVH - hrubá jatočná výťažnosť v %
ŽH - živá hmotnosť...