Produkcia mäsa

10.06.2012 12:52
  produkcia mäsa, jeho zloženie a hodnotenie. Činitele ovplyvňujúce mäsovú úžitkovosť   Produkcia mäsa Mäso patrí medzi najstaršie a najdôležitejšie potraviny vo výžive ľudstva. Ľudský organizmus potrebuje mäso ako zdroj živočíšnych bielkovín. Ich prvotný význam vo...
10.06.2012 12:53
Kvalita mäsa Kvalita mäsa je charakterizovaná súhrnom všetkých faktorov, ktoré zaručujú zachoanie chuťových, nutričných, hygienických a technologických ukazovateľov mäsa. Zloženie mäsa Chudé mäso rozličných druhov hospodárskych zvierat sa nutričnou hodnotou a chemickým zložením...
10.06.2012 12:55
  Základné poruchy kvality mäsa Najčastejšie sa vyskytujúcimi poruchami kvality sú PSE a DFD mäso. PSE mäso je mäso bledej farby, ktorá prechádza do sivých odtieňov, mäkkej konzistencie s mimoriadne vlhkým, niekedy až vodnatým povrchom na rezných plochách. Mäso PSE sa vyskytuje...
10.06.2012 12:56
  Kvantitatívne hodnotenie mäsovej úžitkovosti po zabití zvierat Medzi tradične používané ukazovatele mäsovej úžitkovosti patrí hodnotenie podľa jatočnej výťažnosti – hrubej a čistej jatočnej výťažnosti. JVH  - hrubá jatočná výťažnosť v % ŽH   - živá hmotnosť...