Kvantitatívne hodnotenie mäsovej úžitkovosti po zabití zvierat (produkcia mäsa)

10.06.2012 12:56

 

Kvantitatívne hodnotenie mäsovej úžitkovosti po zabití zvierat

Medzi tradične používané ukazovatele mäsovej úžitkovosti patrí hodnotenie podľa jatočnej výťažnosti – hrubej a čistej jatočnej výťažnosti.

JVH  - hrubá jatočná výťažnosť v %

ŽH   - živá hmotnosť pred zabitím v kg

Pod živou hmotnosťou pred zabitím sa rozumie zviera, ktoré nebolo kŕmené 24 hodín pred zabitím.

Keďže jatočná výžaťnosť môže byť ovplyvnená naplnením tráviaceho traktu (nakŕmenie, napojenie) používa sa čistá jatočná výťažnosť.

JVč – čistá jatočná výťažnosť v %

TS – hmotnosť tráviacej sústavy v kg

Podľa odporúčania medzinárodnej komisie pre kontrolu úžitkovosti (ICAR, 2005), je základným ukazovateľom intenzity rastu priemerný denný prírastok. Referenčný ukazovateľom cv chove kráv bez trhovej produkcie mlieka je hmotnosť mladého dobytka upravená na hmotnosť vo veku 200 dní. Táto sa vypočíta ako:

H200 – hmotnosť vo veku 200 dní v kg

H2  - aktuálna hmotnosť v kg

H0 – hmotnosť pri narodení (resp. podľa plemenného štandardu) v kg

t2  - vek zvieraťa pri vážení

pri hodnotení mäsovej úžizkovosti zvierat, ktoré sa chovajú po odstavení v následnom chove, resp. na jatočné účely, sa s cieľom podať farmárom dostatočnú informáciu pri riadenie chovu, a ako podklad pre genetické hodnotenie používa netto prírastok. Vyjadruje intenzitu rastu finálneho produktu – jatočného tela. Netto prírastok sa vypočíta ako:

 

HN – netto prírastok v g.deň-1

JT – hmotnosť jatočného tela v kg

t2 – vek na konci výkrmu v dňoch

hodnotenými zvieratai môžu byť teľatá, mladé býky, voly a jalovice až do 36 mesiacov veku. Môže byť krížencami, tak ako zvieratami pochádzajúcimmi z mliečnych resp. mäsových fariem, zvieratá v poľnom aj staničnom teste. Netto prírastok je ukazovateľ, na základe ktorého je možné testovať mäsovú úžitkoosť jedincov (ICAR, 2005) a použiť ho pre genetické hodnotenie.