úžitkové kríženie

10.06.2012 13:52

 

úžitkové kríženie

Úžitkové kríženie sa vykonáva niekoľkými postupmi. Všetky majú za cieľ využiť heterózny efekt.

 

Jednoduché  úžitkové kríženie

Princíp jednoduchého úžitkového kríženia je v tom, že sa dve rôzne populácie (plemená, línie) krížia medzi sebou pre získanie zvierat F1 generácie, ktoré sú určené na produkčné účely. Tento postup kríženia je vhodný pre všetky druhy hospodárskych zvierat. Hybridné jedince sa využívajú predovšetkým na produkciu mäsa. F1 generácia krížencov sa ďalej nerozmnožuje. Nevýhodou postupu kríženia je, že je potrebné udržiavať početné čistokrvné rodičovské populácie.

 

Spätné úžitkové kríženie

Princíp tohto kríženia je v tom, že vybrané kríženky F1 generácie sa pripárujú spätne plemenníkmi jedného z rodičovských plemien. Potomstvo F10 alebo F11 je určené na produkčné účely. Generácia B1 krížencov sa ďalej nerozmnožuje, používa sa na produkčné účely.

 

Zložité úžitkové kríženie

Zložité úžitkové kríženie je postup, pri ktorom sa pária jedince dvoch, troch alebo viacerých populácií. Cieľom kríženia je syntéza dvoch alebo viacerých plemien, línií a vytvorenie hybridnej populácie potomstva s vysokou produkčnou schopnosťou. Tento postup kríženia sa využíva hlavne pri ošípaných. V hybridnom potomstve sa kumulujú žiadané predpoklady pre úžitkovosť, reprodukciu a pod. Tieto formy kríženia vyžadujú dostatočne veľkú početnosť čistokrvných východiskových populácii, čo sa javí ako ich slabšia stránka. Uvedenú požiadavku čiastočne zmierňujú formy rotačného kríženia, pri ktorom sa používajú kríženky v ďalšej plemenitbe.

 

Rotačné kríženie

Cieľom rotačného kríženia je vytvoriť postup, pri ktorom sa dosiahne heterózny efekt a produkuje sa samičie – hybridné potomstvo pre ďalšiu reprodukciu (chovné zvieratá) rotáciou otcovských plemien.

Znaky rotačného kríženia:

-        Rodičovské plemená sa môžu vyberať podľa genetickej úrovne, ale samotný výber plemena je rozhodujúcejší,

-        Krížiť sa môžu dve., ale aj viacej plemien. Používaním viacerých plemien v postupe kríženia je možné dosiahnuť významnú úroveň heterózneho efektu.

Príkladom rotačného kríženia je pozmeňovacie kríženie , dvojplemenné úžitkové, spätné, ale aj zložité kríženie.

 

Terminálny systém kríženia

Ide o systém kríženia, pri ktorom sa chovné plemennice buď nakupujú alebo chovajú v oddelenej populácii, v ktorej sa používajú terminálne plemenníky (otcovské plemená). Za terminálne plemenníky sa považujú zvieratá testované napríklad na intenzitu rastu a jatočnú hodnotu, ak ide o cieľ produkovať mäso. Pretože ich dcéry sa nezaraďujú do chovu, nemusia byť testovaní na materské vlastnosti. Príkladom terminálneho kríženia je aj jednoduché úžitkové kríženie. Znaky terminálneho kríženia:

-        Nerobí sa odchov plemenníc (nakupujú sa), je to jednoduchý systém,

-        Má veľký potenciál pre komplementaritu,

-        Potomstvo z terminálneho kríženia je vyrovnané vo vlastnostiach.

Z tohto popisu tiež vyplýva, že systémy kríženia môžu byť kontinuálne – rotačné (krížence sa odchovávajú a využívajú pre ďalší chov) a diskontinuálne – statické (krížence sa pre ďalší chov nevyužívajú).

 

Kríženie syntetických populácií

Ide o kríženie „populácií“ vytvorených kombináciou viacerých plemien. Využíva sa v hybridizačných programoch ošípaných a hydiny.

Kríženie populácií je organizované tak, aby sa udržiaval heterózny efekt a ocovia i matky mali rovnaké dedičné podiely plemien, ktoré sa podieľali na ich vzniku. Pri tomto krížení sa predpokladá, že ak sa viacej plemien syntetizovalo do výslednej populácie, očakáva sa lepší výsledok a kvalita jedinco. Krížence z párenia syntetických populácií sa môžu využívať na chov aj konečné účely. Nemusia sa ďalej krížiť, aby produkovali hybridné potomstvo.