Šľachtiteľský program hydiny (šľachtenie)

10.06.2012 13:25

 

Šľachtiteľský program hydiny

Krátky generačný interval a vysoká intenzita reprodukcie, ako aj cena jedinca sú významnými prednosťami šľachtenia hydiny. Biologické odlišnosti hydiny od ostatných druhov hospodárskych zvierat, ktorými sú malá hmotnosť, vhodnosť pre geneticko – šľachtiteľské experimenty boli predpokladom, že sa nové poznatky z genetiky najskôr uplatnili v metódach selekcie a plemenitby hydiny. Výroba vajec a hydinového mäsa nadobudla priemyselný charakter. Vzhľadom na vlastnosti hydiny sa používajú aj odlišné šľachtiteľské postupy. Dosiahli sa veľmi výkonné plemená, línie a hybridy.

Programy šľachtenia (najmä v chove sliepok) sú založené na využívaní neaditívnej zložky genetickej premenlivosti. Vytvárajú sa chovné alebo inbredné línie a ich krížením – testovaním na vzájomnú kombinovateľnosť (špeciálnu plemennú hodnotu) sa získavajú najvýkonnejšie hybridy. Šľachtiteľská práca sa vykonáva pri malom počte ekonomicky silných subjektov.

Intenzívna produkcia vajec a hydinového mäsa sa v súčasnosti zabezpečuje prostredníctvom chovov, ktoré sa dôsledne špecializujú na šľachtenie, rozmnožovanie alebo tvorbu konečných produktov kríženia. Šľachtiteľské stupne sú v previazanosti na špecializáciou produktov (vajcia, mäso).

Špecializácia výroby vyžaduje diferencované selekčné kritériá. Tieto sa podriaďujú požiadavkám ekonomiky výroby. Osobitne sa stanovujú selekčné kritériá pre rodičovské generácie a pre generácie produkčných zvierat. Pri výrobe konzumných vajec sú medzi rozhodujúcimi činiteľmi ekonomiky produkcie, napr. počet znesených vajec, hmotnosť vajec, spotreba krmiva na nosnicu a na 1 kg vajec, úhyn v znáškovom období. Okrem toho sa venuje pozornosť šľachteniu na ranosť (vek pri začatí znášky), intenzite znášky v priebehu znáškového obdobia, hmotnosti vajec, konečnej hmotnosti sliepok a iným ukazovateľom úžitkovosti. Pri brojlerových typoch sú selekčné kritériá zamerané na hmotnosť pri ukončení výkrmu, resp. dobu trvania výkrmu do konečnej hmotnosti, spotrebu krmiva (živín) na kg hmotnosti produktu, úhyn počas odchovu a transportu na zabitie. V programoch brojlerových typov sa vždy určujú tiež selekčné kritériá na jatočnú hodnotu produktu vrátane jeho konformity.