objemové krmivá
objemové krmivá
1. charakterizuje výživnú hodnotu ďatelinovín
sú to krmivá bielkovinového charakteru, majú vysoký obsah dusíkatých látok, s postupujúcim zberovím štádiom alebo fenologickou fázou sa prudko zvyšuje obsah vlákniny, vláknina lignifikuje, obsahujú saponíny, ktoré ôžu spôsobiť nadúvanie až zdutie zvierat. Obsahujú fitoestrogény, ktoré môžu vyvolať reprodukčné poruchy predovšetkým u dojníc.
2. porovnajte výživnú hodnotu ďateliovín a tráv
niektoré trávy majú vyššiu výživnú hodnotu ako ďatelinoviny.
3. vymenujte zástupcov strukovín ako šťavnatých objemových krmív a porovnajte ich obsah živín
hrach siaty – najvyššia Nel, tuku, BNLV,
vika siata – PDIN, nl, zp
bika huňatá
vika panónska
bôb obyčajný – najviac sušiny, vlákniny,
lupina -
horčica biela -
4. porovnajte výživnú hodnotu ďatelinovín a obilnín na čerstvé zelené kŕmenie
obilniny majú vyššiu výživnú hodnotu ako ďatelinoviny
5. charakterizujte výživnú hodnotu okopanín a ich zvyškov
z objemových krmív celá skupina okopanín dosahuje najvyššiu energetickú hodnotu. Sú šťavnaté čerstvé objemové krmivá, ktoré sa vyznačujú vysokým obsahom BNLV a energie a zároveň nízkym obsahom tuku, NL, a vlákniny. Okopaniny a ich zvyšky majú sacharidový charakter okrem skrojkov kŕmnej repy. V kŕmnych dávkach sú z minerálnych látok zdrojom K. okrem nízkeho obsahu vlákniny sa okopaniny vyznačujú aj nízkym stupňom jej lignifikácie, čim sú vysoko využiteľné aj u neprežúvavcov.
Repné skrojky cukrovej a kŕmnej repy
Repné rezky
Lístky kŕmnej repy
6. z hadiska nutričného porovnajte kukuričnú siláž so silážami ďatelinovín
kukuričná siláž má menej sušiny, viac NEL, menej PDI, NL, tuku, VL, viac NLV a nižší ZP
7. aké druhy silážovaných drtí poznáte
bôb, hrach, jačmeň, ovos, pšenica, kukurica LKS, kukurica CCM, kukurica zrno.
8. charakterizujte výživnú hodnotu úsuškov
získavajú sa sušením rezanky ďatelinovín, tráv, strukovín, obilnín, okopanín, a miešaniek v sušiarňach. Úsušky sú krmivá s veľmi vysokým obsahom sušiny.
9. aký je nutričný význam sena ako suchého objemového krmiva
ovplyvňuje ju floristické zloženie porastu, rastová fáza v čase zberu, agrotechnické opatrenia, zvolená technológia výroby sena ako aj podmienky skladovania. Najpriaznivejšie dietetické účinky má seno lúčne. Má vysoký obsah sušiny, vysoký obsah vlákniny.