medzidruhové kríženie (šľachtenie)

10.06.2012 13:53

medzidruhové kríženie

 

Medzidruhovým krížením sa v zootechnickej terminológii označuje párenie jedincov rôznych druhov. Medzidruhové kríženie á svoje prednosti, ale i slabšie stránky. Jeho prednosťou je získanie hybridným jedincom so zvýšenou odolnosťou proti nepriaznivým vplyvom vonkajšieho prostredia, odolnosťou voči chorobám, sú vytrvalejšie a v niektorých prípadoch sa vyznačujú aj vyššou kvalitou produkcie. Prejavuje sa tu heterózny efekt. Známe sú krížence hovädzieho dobytka a zebu, hovädzieho dobytka a bizóna amerického (zubra), koňa a somára, polárnej líšky a striebornej líšky, sliepky s perličkou, pstruha potočného a sivoňa amerického a podobne. V zaniknuté potomstvo bolo pri niektorých typoch medzidruhového kríženia aj pomenované (potomstvo koňa a somára sa volá mul, pri recipročnom krížení mezek) pri niektorých potomstvo nie je pomenované (sliepka a perlička).

Nevýhodou tohto kríženia je úplná alebo čiastočná neplodnosť potomkov. Príčiny úplnej neplodnosti neboli presne zistené. Predpokladá sa, že je výsledkom úplnej inkompatibility nezlučiteľnosti) na úrovni bunky (napríklad rozdielny počet chromozómov, iné biochemické príčiny). Dôvodom môžu byť aj významné morfologické rozdiely medzi druhmi, a to aj napriek tomu, že fenotypovej ide v niektorých prípadoch o podobné druhy (koza x ovca, kačica divá x kačica pižmová a pod.). Neplodnosť, resp. nížená plodnosť súvisí aj s pomerom dedičných podielov druhov, ktoré sa na tvorbe hybridnej populácie podieľajú (v prípade kríženia dobytka a bizóna je rozhodujúci maximálny podiel bizóna).

 

Imberdná depresia

V imbrednej populácii sa zvieratá viacej podobajú, čo súvisí so znižovaním genetickej premelivosti.

Zvyšuje sa homozygotnosť v populácii, vzniká viac negatívnych zmien v prípadde, že genotyp rodičov má vlohy letálnej alebo semiletálnej povahy. Teito prechádzajú do homozygotne recesívneho stavu spôsobiť ID.

Vedie k imbreding depresii – zhoršenie úžitkových znakov a vlastností, zníženie životaschopnosti, konštitučnej pevnosti, plodnosti, rastovej schopnosti poprípade úhynoml citlivo na príbuzné plemená reaguje ošípaná. Najdolnejší kôň a ovca. Na zmiernenie následkov príbuzenskej plemenitby sa používa priestorová izolácia, kedy príbuzné zvieratá vhodné na priparovanie sa chovajú v rozdielnych chovných podmienkach. Využíva sa hlavne v šľachtiteľských chovoch pri tvorbe nových línii a plemien HZ. HE sa využíva v plemenitbe zvierat pri všetkých stupňoch kríženia od pozmeňovacieho cez úžitkové až po medzidruhové. Hlavne pri tvorbe finálnych hybridov, ktoré sa zväčša už nepoužíva v ďalšej plemennej, prinášajú však vo výrobnom procese vyšší ekonomický efekt ako ich rodičia.

Zvýšenie intenzity imbridingu o 1% má za následok zníženia produkcie mlieka holštajnského dobytka o 29,6%. Tuku o 1,08 kg a BLK o 1kg

U vykrmového dobytka sa znižuje hmotnosť teliat pri narodení o 1,24%

Má potenciál pre znižovanie a odstránenie škodlivých recesívnych homozygotov v populácii

Zvyšuje prepotenciu, to je schopnosť jedincov produkovať potomstvo, ktorého úžitkovosť je navzájom podobnejšia ako je priemer populácie.

Pozitívny vplyv imbridingu:

-        Koncentrácia žaidúcich génov špecifického predka u jeho potomkov

-        Vytvárať príležitosť pre heterózny efekt z outcrossingu