Ciele šľachtenia zvierat (šľachtenie)

10.06.2012 13:19

 

Ciele šľachtenia zvierat

Analýza výrobných podmienok vytvára rámec pre definovanie šľachtiteľskej stratégie

Jej úlohou je:

-          Stanoviť ciele šľachtenia zvierat

-          Zabezpečiť mechanizmus pre prijímanie rozhodnutí vo vzťahu k ekonomike podmienok výroby.

Šľachtenie zvierat je súčasťou dlhodobého strategického plánovania produkcie. Je zamerané na zmeny genetickej hodnoty nových, prichádzajúcich generácií zvierat takým spôsobom, aby produkovali požadovanú produkciu efektívnejšie, v rámci očakávaných ekonomických a sociálnych podmienok než súčasná, existujúca generácia.

Pri výbere plemenníc a plemenníkov pre rodičov nasledujúcej generácie potomkov sa za významné považuje stanovenie relatívnej dôležitosti (ekonomické váhy) vlastnosti, ktoré majú ovplyvniť efektívnosť produkcie. Selekčný index umožňuje definovanie konkrétneho šľachtiteľského cieľa, ktorý je možné využiť pri selekcii rodičov.

V niektorých prípadoch je obtiahne určiť ciele šľachtenia plemena. Ide predovšetkým o plemená, ktorých oblasť chovu presahuje územie jedného štátu. V tomto prípade by zaradenie rovnakých vlastností do cieľov šľachtenia zvierat bolo z viacerých hľadísk výhodné. Dosiahla by sa vyrovnanosť vo vykonávaní kontroly úžitkových vlastností, v genetickom hodnotení zvierat. V podstate by to viedlo k vytvoreniu rovnakého šľachtiteľského programu, čo by uľahčilo medzinárodné porovnanie zvierat a v konečnom dôsledku aj odchod s genetickým materiálom. Na druhej strane by sa mohol poškodiť ďalší rozvoj vlastností zvierat v niektorých krajinách s ohľadom na rôznorodosť výrobných podmienok. V skutočnosti v šľachtiteľských programoch plemena chovaného vo viacerých oblastiach treba vidieť podobnosť v základných cieľoch, zaradenie špecifických vlastností zvierat do cieľov, ktoré sú potrebné pre rozvoj plemena v špecifických produkčných podmienkach.

Je vhodné, aby v cieľoch šľachtenia zvierat boli zahrnuté viaceré produkčné, reprodukčné aj funkčné vlastnosti zvierat. Ak sa vlastnosti delia podľa genetického hľadiska, v cieľoch by mali byť vlastnosti kvalitatívne, ale aj kvantitatívne. Vytvoria sa predpoklady pre všestrannejší rozvoj populácie a produkčných systémov v regiónoch, čo je prijateľnejšie ako jednostranné zvyšovanie produkcie.

Kvalitatívne (alternatívne) vlastnosti

Veľa vlastností zvierat je jednoducho dedivých. Z hľadiska selekcie zvierat sú výhodné. Niektoré kvalitatívne vlastnosti, ktoré v určitých podmienkach môžu mať ekonomický význam sú uvedené v tabuľke  40.

Všetky druhy zvierat

Farba vlasov

Erytrocytárne antigény

Bielkoviny krvného séra

Bielkoviny mlieka

Leukocytárne antigény

Letálne a semiletálne gény

Niektoré druhy

Rohy

Dobytok

Dvojité osvalenie stehna

Ošípané

Citlivosť na stres

Psy

Dĺžka srsti

Hydina

Farba kože

Farba vajca

Pomalé a rýchle preperovanie.

 

Kvantitatívne (produkčné) vlastnosti

Ekonomická dôležitosť kvantitatívnych vlastností závisí od konkrétnej situácie v populácii. Tieto vlastnosti možno rozdeliť z niektorých hľadísk. Vo všeobecnosti sem patria predovšetkým úžitkové vlastnosti. Ich miera dedivosti je vyjadrená koeficientom dedivosti. Ciele existujúcich šľachtiteľských programov sa budú dopĺňať o nové vlastnosti alebo o vlastnosti definované, ktoré sa v cieľoch budú meniť podľa nových možností ich merania.

Budúce zmeny v cieľoch šľachtiteľských programov zvierat možno očakávať na základe:

-          Možnosti využitia výsledkov molekulárnej genetiky

-          Zmien legislatívy z oblasti tvorby pohodlia zvierat a regulovania ich prostredia.

Vo Švédsku je zakázané využívať v inseminácii plemenníkov spôsobujúcich ťažké pôrody kráv. Obmedzovanie použitia maštaľného hnoja môže mať za následok zvýšenie ekonomickej hodnoty živej hmotnosti zvierat a tiež príjem objemového krmiva. Zmeny možno očakávať pri vlastnostiach charakterizujúcich kvalitu mäsa. EUROP systém na hodnotenie jatočnej kvality má svoje slabé stránky, a preto možno predpokladať, že parametre ako schopnosť viazať vodu alebo pH hodnoť mäsa sa môžu začať častejšie využívať v cieľoch šľachtenia na hodnotenie kvality mäsa s ohľadom na jeho spracovateľské vlastnosti a jatočnú kvalitu.

Príklad stanovenia cieľov šľachtenia ohrozenej populácie pinzgauského plemena je uvedený v prácach Pšenica (1990), Kadlečík a i. (2004 b), ako aj programoch rozvoja plemien.

Pre takto širokospektrálne ohrozené plemeno je veľmi dôležité, aby jeho jedinečnosť a nezameniteľnosť bola významne zaznamenaná v chovnom cieli. To sa netýka iných plemien, ale oveľa viac musí byť orientovaný na špecifický produkčný profil podnikov, pre ktoré je pinzgauské plemeno jedinou správnou alternatívou. To sú v prvom rade polointenzívne podniky mliekovej produkcie, ktoré svoj hospodársky výsledok dosahujú minimalizovaním nákladov, ako aj podniky chovu kráv bez trhovej produkcie mlieka.

Príklad chovného cieľa pinzgauského plemena

-          Kombinovaný úžitkový typ

Pre zatrávnené plochy v horských oblastiach a v oblastiach vysokohorských pastvín nie sú vhodné prerastené a ťažké zvieratá. Preto výška v kohútiku dospelej kravy má byť v rozpätí 140 – 145 cm. Pôvodný plemenný typ pinzgauského plemena je potrebné zachovať, pretože významne prispieva k šarmu plemena a preto oslovuje aj veľa nových začínajúcich chovateľov, obzvlášť v chove kráv bez trhovej produkcie mlieka.

-          Mlieková úžitkovosť

Za dobrú mliekovú úžitkovosť v extenzívnych podmienkach možno považovať priemernú úžitkovosť medzi 5 500 – 6 500 kg mlieka. Takto utáraná úžitkovosť  spojení s plochou laktačnou krivkou spĺňa požiadavky na veľmi dobrú kravu bez trhovej produkcie mlieka. Popri požadovanej absolútnej výške produkcie musí byť požadovaná istá prvá úžitkovosť mladých kráv, aby bol podiel vyraďovaných zvierat kvôli zlej úžitkovosti nízky, čo sa pozitívne prejaví aj na hospodárnosti.

-          Dlhovekosť

Vysoká dlhovekosť a s tým spojený nízky obrat stáda v jednotlivých podnikoch významne zvyšuje potenciál z predaja samičích jedincov. Týmto môžu byť vykryté niektoré straty z predaja mlieka a obzvlášť významné je toto kritérium pre hospodárnosť v chove kráv bez trhovej produkcie mlieka.

-          Kvalita vemena a dojiteľnosť

Rozhodujúce sú dobre zavesené a pravidelne utvárané vemená, ktoré sú ľahko dojiteľné. Osobitnú hodnotu predstavuje zdravie vemena. Silný formát vemena musí byť zachovaný, pretože automaticky je zachovaný chovateľský úspech v iných chovateľsky významných selekčných kritériách.

-          Mäsová úžitkovosť

V mäsovej úžitkovosti sú výsledky dosahované pinzgauským plemenom porovnateľné s inými plemenami kombinovanej úžitkovosti. Na podklade plemenného typu je veľmi úzko spojená s plochým osvalením stehna, čo pri klasifikácii podľa EUROP znižuje hodnotenie jatočného tela. Takéto hodnotenie sa prejavuje v zníženej porážkovej cene. Pri jatočných teľatách je to nepatrné. Excelentná kvalita mäsa plemena je dokázaná širokým spektrom vedeckých pozorovaní, ale aj výsledkami staničných skúšok podľa potomstva. Toto možno zovšeobecniť pre všetky plemená kombinovaného úžitkového typu, hoci dnes je veľmi problematické dosiahnuť vyššiu porážkovú cenu cez vyššiu kvalitu mäsa.

-          Končatiny

Obzvlášť pre spásanie pasienkov a chovu vo výbehoch sú dôležité dobre utvárané paznechty, ako aj korektná a zdravá pohyblivosť končatín. To sú zároveň aj kritériá, ktoré majú veľký význam v chove kráv bez trhovej produkcie mlieka.

Ekonomická hodnota vlastnosti chovného cieľa pinzgauského plemena bola odhadnutá Miesengbergerom (1997). Na obrázku 43 sú uvedené vlastnosti chovného cieľa, ktoré tvoria súčasť stanovenia celkovej plemennej hodnoty zvierat.